Ταξίδι στην Αμοργό

Ταξίδι στην Αμοργό

Ταξίδι στην Αμοργό

Η Αμοργός, το νησί του Απέραντου Γαλάζιου, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου. Το ταξίδι στην Αμοργό είναι μία εκπληκτική ευκαιρία για να ανακαλύψει κανείς τις ομορφιές των Ελληνικών νησιών, μακριά από τις “τάσεις” του “jet set” και των “influencer”, βιώνοντας την αυθεντικότητα ενός ζωντανού και πανέμορφου νησιού. Επιλέξτε διακοπές στην Αμοργό και ζήστε μία μοναδική εμπειρία, τόσο στις πανέμορφες ακρογιαλιές, όσο και στα γραφικά και πιο απομονωμένα ορεινά χωριά.

Τα χωριά της Αμοργού

Πρωτεύουσα της Αμοργού είναι η Χώρα (ή Αμοργός), χτισμένη στα ορεινά του κεντρικού τμήματος τού νησιού, καλά κρυμμένη υπό το φόβο των πειρατών. Ο Μεσαιωνικός οικισμός δεσπόζεται από ένα επιβλητικό Βενετσιάνικο κάστρο του 13ου αιώνα στην κορυφή του βράχου, και την εκκλησία της Κυρά Λεούσας, αφιερωμένη στην Παναγία. Η Χώρα τής Αμοργού, αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά χωριά στα νησιά του Αιγαίου, ενώ εδώ θα βρείτε και τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία για να επισκεφθείτε στο νησί.

Ταξίδι στην Αμοργό
Πολύχρωμη Αμοργός

Κοντά στην Χώρα, στη δυτική πλευρά του νησιού, βρίσκονται τα Κατάπολα, στην ακτή του ομώνυμου όρμου. Η περιοχή των Καταπόλων περιλαμβάνει τους οικισμούς Κατάπολα, Ξηλοκερατίδι και Ραχίδι και αποτελεί το κύριο λιμάνι της Αμοργού. Τα Κατάπολα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά για διακοπές στην Αμοργό εξαιτίας της παραλίας τους, των επιλογών για φαγητό και διασκέδαση, των αρκετών καταλυμάτων και της θέσης τους στο κέντρο του νησιού που τα καθιστά ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσει κανείς την Αμοργό. Πάνω από τα Κατάπολα υπάρχει ο αρχαίος οικισμός Μινώα.

Η Αιγιάλη, στο βόρειο τμήμα της Αμοργού, αποτελεί το δεύτερο λιμάνι του νησιού και μία εξίσου δημοφιλή επιλογή για το ταξίδι στην Αμοργό. Με την αμμουδερή της παραλία στον Όρμο Αιγιάλης, τα καλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τις επιλογές για φαγητό και διασκέδαση, η Αιγιάλη είναι στις πρώτες επιλογές των τουριστών. Ο παραθαλάσιος οικισμός ονομάζεται Όρμος Αιγιάλης, αλλά η περιοχή περιλαμβάνει και τον Ποταμό, τη Λαγκάδα και τα Θολάρια με τη μαγευτική τους θέα.

Παραδοσιακά Σπίτια στη Χώρα

Στο ταξίδι σας στην Αμοργό, καλό είναι να επισκεφθείτε και τα μικρότερα χωριά του νησιού, ώστε να θαυμάσετε την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και να βιώσετε το αυθεντικότερο τμήμα του νησιού. Μην παραλείψετε να δείτε τα χωριά Αρκεσίνη, Καλοφάνα και Βρούτση.

Οι Παραλίες της Αμοργού

Η Αμοργός έγινε παγκοσμίως γνωστή για την καταπληκτική της θάλασσα, μέσα από την ταινία Απέραντο Γαλάζιο (Le Grand Bleu) του Luc Besson. Ανακαλύψτε τις πανέμορφες παραλίες της Αμοργού και ζήστε μαγευτικές στιγμές στα καταγάλανα νερά τού Αιγαίου.

Η Αγία Άννα, η παραλία όπου γυρίστηκε το Απέραντο Γαλάζιο, είναι μία από τις πιο γνωστές επιλογές, αν και η παραλία είναι ελάχιστη και το σημείο κυριαρχείται από βράχους. Ο Άγιος Παύλος, απέναντι από το νησάκι Νικουριά, είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες της Αμοργού, με την άμμο να εισβάλλει στην θάλασσα.

Παραλίες στην Αμοργό
Απέραντο Γαλάζιο

Πέρα από τις παραλίες στα Κατάπολα και την Αιγιάλη, επισκεφθείτε και τις πιο “κρυμμένες” ακρογιαλιές όπως η Καλοταρίτισσα, η Παραδείσια και ο Μούρος στη Κάτω Μεριά, στα νότια της Αμοργού, το Μαλτέζι λίγο πιο βόρεια από τα Κατάπολα και η Λεβρωσσός λίγο έξω απο την Αιγιάλη.

Αξιοθέατα στην Αμοργό

Το πιο γνωστό από τα αξιοθέατα της Αμοργού είναι η Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, ένα από τα παλιότερα Μοναστήρια στην Ελλάδα, που χτίστηκε το 11ο αιώνα για να φιλοξενήσει την Εικόνα της Παναγίας που είχαν φέρει τρεις αιώνες νωρίτερα στο νησί κυνηγημένοι από τους Άραβες, μοναχοί από την περιοχή Χόζοβα της Παλαιστίνης. Το Μοναστήρι έχει μήκος 40 μέτρα και βάθος 5 μέτρα και φαίνεται σαν να κρέμεται από τον βράχο. Η Μονή αποτελεί το πιο δημοφιλές αξιοθέατο στο νησί, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, τους οποίους οι μοναχοί υποδέχονται με ρακή ψημένη και λουκούμια.

Παναγία Χοζοβιώτισσα

Άλλες εκκλησίες που αξίζει κανείς να επισκεφθεί είναι η πολυφωτογραφημένη Αγία Άννα, στην ομώνυμη παραλία κάτω από την Χοζοβιώτισσα, η Αγία Παρασκευή στην Καλοφάνα με το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού και η Αγία Τριάδα κοντά στην Λαγκάδα, πανω από την Αιγιάλη.

Η Αμοργός διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στον Πύργο τού Γαβρά, στη Χώρα. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από ευρύματα στις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού, από διάφορες ιστορικές περιόδους, ξεκινώντας από την Μινωική και περνόντας στην Κυκλαδική, την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή και φθάνοντας ως τα χρόνια των Πρώτων Χριστιανών. Στη Χώρα τής Αμοργού μπορεί κανείς να επισκεφθεί επίσης το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο με κειμίλια από την Μοναστική ζωή και από την καθημερινή ζωή των ντόπιων αντίστοιχα.

Οι τρεις πόλεις που αποτελούσαν την Τρίπολη, την κοινοπολιτεία της Αμοργού, αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφθεί κατά το ταξίδι στην Αμοργό. Η Αρχαία Αρκεσίνη στα νότια τού νησιού, με τον Πύργος τής Αγίας Τριάδας, κοντά στο Χωριό Βρούτση, η Αρχαία Μινώα πάνω από τα Κατάπολα και η Αρχαία Αιγιάλη πάνω από τον ομώνυμο όρμο, μαρτυρούν την μακρά ιστορία του τόπου που ξεκινάει πάνω από 3 χιλιετίες πριν.

Φαγητό και Ποτό στην Αμοργό

Όπως σχεδόν κάθε γωνιά τής Ελλάδας, έτσι και η Αμοργός έχει να προσφέρει τους μικρούς γαστρονομικούς της θησαυρούς στους επισκέπτες της, οι οποίοι αντλούν τη γεύση τους κυρίως από τις υψηλής ποιότητας ντόπιες πρώτες ύλες.

Εάν βρεθείτε λοιπόν για διακοπές στην Αμοργό, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Πατατάτο, κατσικάκι μαγειρεμένο με πατάτες και μυρωδικά, την Αμοργιανή Σαλάτα, μία παραλλαγή τής Χωριάτικης, όπου αντί για φέτα χρησιμοποιείται τοπική ξυνομυζήθρα, Ξεροτήγανα, τα παραδοσιακά γλυκίσματα που οι Αμοργιανοί σερβίρουν σε κάθε γλέντι και γιορτί καθώς επισης μην ξεχάσετε να πιείτε Ψημένη Ρακή και Ρακόμελο.

Πώς να πάτε στην Αμοργό

Η πρόσβαση στην Αμοργό γίνεται μόνο ακτοπλοϊκώς, στα δύο λιμάνια του νησιού. Τα Κατάπολα και η Αιγιάλη, συνδέονται τόσο με το λιμάνι του Πειραία όσο και με τα κοντινά νησιά. Μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και online. Οι προορισμοί με τους οποίους συνδέεται ακτοπλοϊκώς η Αμοργός είναι: Αστυπάλαια, Δονούσα, Ηρακλειά, Ίος, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κως, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πειραιάς, Ρόδος, Σαντορίνη, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Σχοινούσα και Φολέγανδρος.

Παραλία Καλοταρίτισσα

Ξενοδοχεία στην Αμοργό

Η Αμοργός προσφέρει πολλές και καλές επιλογές για διαμονή, τόσο στα πιο τουριστικά παραθαλάσσια χωριά, όσο και στους πιο μικρούς οικισμούς. Επιλέξτε την Αιγιάλη και τα Κατάπολα, αν θέλετε να είστε πιο κοντά την τουριστική ζωή, στις παραλίες, στα μπαρ και τις ταβέρνες. Επιλέξτε τη Χώρα για πιο γραφικά και τα Θολάρια ή τη Λαγκάδα για ήσυχες διακοπές με πανέμορφη θέα από ψηλα.

Τιμές ξενοδοχείων και διαμερισμάτων

Booking.com