Ο Άσπρος Ποταμός αναφέρεται σαν ο αρχαιότερος συνοικισμός της περιοχής των Πεύκων. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική Κρήτη, χίλια μέτρα βόρεια από τη θάλασσα  και τον Μακρύ Γιαλό.

Η περιοχή φημίζεται για τις πολυάριθμες, παρθένες παραλίες της, τα παραδοσιακά, γραφικά χωριά της, τα τέσσερα  φαράγγια της και το φυσικό της κάλλος.  Το  μέρος συνδυάζει βουνό και θάλασσα και έχει αρκετό πράσινο για τα δεδομένα της περιοχής όπως πεύκα, ελιές και ξινόδεντρα.

Η αρχιτεκτονική της περιοχής είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της νοτιοανατολικής  Κρήτης. Τα πετρόχτιστα  σπιτάκια του ξενώνα(10 στο σύνολό τους)  δένουν αρμονικά με το τοπίο μεταφέροντας τον επισκέπτη σε μία άλλη εποχή και κατάσταση.

Λέγεται ότι τα πολύ παλιά χρόνια ο Άσπρος Ποταμός ήταν πολύ μεγάλος,  μα οι κάτοικοι του αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν γιατί υπήρξαν από τη θάλασσα συχνές επιδρομές και καταστροφές. Μετοίκησαν λοιπόν βορειότερα σε μέρη ορεινά, απόμερα και περισσότερο ασφαλή χρησιμοποιώντας τον οικισμό πλέον σαν μετόχι.

Ο οικισμός ‘Ασπρος Ποταμός είναι χτισμένος από φυσική πέτρα στη βουνοπλαγιά του Άσπρου Ποταμού και έχει θέα στο φαράγγι προς τους Πεύκους και το Λιβυκό Πέλαγος. Δίνει την αίσθηση ενός μικρού χωριού, καθώς μικρά λιθόστρωτα μονοπάτια οδηγούν στο κάθε οίκημα, το οποίο έχει την δική του μικρή αυλή.

O ‘Ασπρος Ποταμός αποτελείται από 10 κατοικίες που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 5 άτομα (στούντιο, 1 ή 2 κρεβατοκάμαρες), χτισμένες σε διαφορετικά επίπεδα.

Η κάθε μία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει απομόνωση, έχει μια μικρή βεράντα καθώς και τζάκι, κουζίνα και μπάνιο. Τα κρεβάτια είναι χτιστά παραδοσιακά, ενώ η διακόσμηση αποτελείται από παραδοσιακά έπιπλα και υφαντά, επιτυγχάνοντας έτσι μια αυθεντική εμπειρία της παραδοσιακής Κρήτης. Επειδή είναι χτισμένο από πέτρα προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι και ζεστασιά τον χειμώνα.

Προκειμένου να διατηρηθεί η παραδοσιακή ατμόσφαιρα αρχικά δεν υπήρχε καθόλου ηλεκτρική ενέργεια, και για τον φωτισμό χρησιμοποιούνταν κεριά και λάμπες πετρελαίου.

Αργότερα, και με μεγάλο σεβασμό για το περιβάλλον, εγκαταστάθηκε ένα φωτοβολταϊκό ηλιακό σύστημα το οποίο και κέρδισε το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο για την Ελλάδα, και που παρέχει τώρα αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ώστε να λειτουργεί ένα ψυγείο χαμηλής τάσης, ένα φως στο λουτρό σε κάθε σπίτι και δυο φώτα πανώ απο το προσκεφάλι των κρεβατιών.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές διαθέσιμες από το μικρό στούντιο για 1-2 άτομα, κατοικίες με ξεχωριστή κρεβατοκάμαρα που μπορούν να φιλοξενήσουν 2-3 άτομα και άλλες με 2 ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες για 4 ή 5 άτομα.

Εμφάνιση χάρτη