Ταξιδεύοντας στο Ζαγόρι, τόπο άγριο της Ηπειρώτικης γης κάπου κοντά στις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη κι έχοντας για φόντο τους Πύργους της Αστράκας, ανηφορίζοντας σ΄ένα από τα καλντερίμια της Αρίστης συναντάς ξαφνικά το Αρτίστας Οικίες, ένα συγκρότημα σπιτιών, μικρογραφία παλαιού αυθεντικού Ζαγορίσιου οικισμού.

Διάχυτη παντού η αγάπη κι ο σεβασμός του ιδιοκτήτη στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του. Έντονο το όνειρο της επιστροφής, η προσπάθεια να γίνει το όραμα πραγματικότητα. Εγκλωβίζει τον επισκέπτη σε μια οπτική απόλαυση με την ιδιαίτερη αισθητική και τη σχολαστική αναβίωση της παράδοσης και του παλιού.

Το χρώμα, το φως και η διάσταση στο Αρτίστας Οικίες, όλα εμπνευσμένα από το περιβάλλον, τηρούν τον άγραφο νόμο της απλότητας δίνοντας την απόλυτη αίσθηση της ηρεμίας μέσα στην αγριάδα της φύσης. Θαμπωμένος από την φυσική ομορφιά και την αισθητική όλων των οπτικών ερεθισμάτων, ζεις στο σήμερα, ταξιδεύοντας από το παρελθόν, μακριά από τους καθημερινούς ρυθμούς.

Το παλιό καφενείο του χωριού, 250 ετών, ανακαινίσθηκε το 1994 και επεκτάθηκε με το εστιατόριο το 2003, διατηρώντας ατόφια όλα τα στοιχεία του Ζαγορίσιου παρελθόντος. Οι λάτρεις του Ηπειρώτικου τσίπουρου και του μεστού κρασιού θα ανακαλύψουν τον δικό τους παράδεισο.

Θα απολαύσουν ένα πρωινό με χωριάτικα αυγά και ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα, τηγανίτες, ψωμί ζυμωτό, χειροποίητες μαρμελάδες, ντόπιο μέλι και γλυκές και αλμυρές παραδοσιακές πίτες. Τα ντόπια κρέατα και οι σαλάτες από τους κήπους του ιδιοκτήτη ανταμείβουν την προσπάθεια εξελίσσοντας τις παραδοσιακές γεύσεις μιας καθαρά ελληνικής κουζίνας.

Οι λαχταριστές Ζαγορίσιες πίτες της κυρίας Νίκης που ξετρελαίνουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, το παραδοσιακό μπιφτέκι του κυρίου Παντελή, οι μελιτζάνες στο νταβά, οι γίγαντες με σπανάκι, τα ντόπια κρέατα, καθώς και οι μουσικές επιλογές του μπαρ είναι σημεία αναφοράς.

Εμφάνιση χάρτη